Om Jönköping

Jönköping utvecklas varje dag. Och det har vi gjort sedan vi blev stad år 1284. Vår kommun (som fyllde 50 år 2021) växer så att det knakar, den digitala infrastrukturen utvecklas och människor och företag vill flytta hit. Kommunen utvecklar på en ekologisk, social och ekonomisk hållbar grund – tillsammans med alla som bor och jobbar här.

Jönköping har varit en viktig mötes- och handelsplats sedan urminnes tider. Stadsrättigheterna fick staden redan 1284. Idag är Jönköping en residensstad och administrativt centrum som är ledande inom logistik, transport, tillverkning, handel och IT.

Sveriges nionde största kommun

Under 2022 hade Jönköpings kommun en folkmängd på 145 114, vilket är en ökning med 1 535 personer sedan 2021. Jönköpings kommun är idag den 9:e största av alla 290 kommuner, om man rankar utifrån befolkningsmängd.

Varje vecka pendlar dessutom cirka 15 000 personer hit från andra orter.

Tillgänglig för alla

År 2021 vann Jönköping EU-kommissionens pris "Access City Award" för en stad som arbetat särskilt med tillgänglighet för alla invånare. Jönköping vann utifrån sitt arbete med att alla oavsett ålder och funktionsförmåga ska ha jämlik tillgång till staden och för arbetsmetoden som inkluderar civilsamhället i arbetet på alla nivåer.

Bakgrunden till detta arbete är att Jönköping som kommun under många år byggt upp ett nära samarbete med civilsamhället och pensionärs- och funktionsrättsorganisationer. Det har gett goda förutsättningar för att skapa ett tillgängligt samhälle för alla.

Kommunens arbete med hållbar utveckling Länk till annan webbplats.

En upplevelsestad

Med naturen som arena

Där stadspulsen går ner tar naturens lugna hjärtslag vid. Här möts stad och landsbygd och här är det alltid nära ut i det gröna. Skogarna är trolska, sjöarna blanka och utsikten från höjderna storslagen.

Vandra, golfa, cykla, klättra, skejta, springa, simma? Här finns naturliga arenor för alla sorters äventyr. Allt från utmanande MTB-spår till lugna promenadstigar. Utomhusgym och förstås, platser för vila och rekreation.

Jönköping har många gröna och sköna platser för en lunchpaus under bar himmel, stretchning efter löprundan eller en picknick i solnedgången. Kommunens grönytor och parker utgör hel 1375 hektar – de ger cirka 100 kvadratmeter per invånare.

Kultur, nöje och konst

Jönköping bjuder årligen scen för en stor mängd kulturevenemang. Teaterföreställningar, humorshower, konserter och musikaler. Upplevelser för alla smaker, på stora och små scener.

Kulturlivet i Jönköping rymmer både dåtid, nutid och framtid. Dolda skattgömmor, spännande tändstickshistorik och spår av gamla grevskap. Såväl som samtida konst, och aktuella utställningar med lokal, nationell och internationell inramning.

Sport

Jönköpings kommun utsågs till årets breddidrottskommun, av Tidningen sport och affärer 2017 där SVT Sport gav oss titeln Sveriges bästa idrottsstad 2017.

Jönköping är känt som hemmastad för fotbollslaget J-Södra (Superettan) och ishockeylaget HV71.

Med ett centralt läge i södra Sverige, flertalet arenor som Elmia, Spira, Husqvarna Garden och tillgången till de naturliga miljöerna som finns i staden är detta en plats som har kapacitet till att arrangera det mesta. Från världens största digitala festival DreamHack och höstens årliga hästfest Jönköping Horse Show till internationella roddtävlingar i centrala Munksjön och mästerskap i mountainbike.

Jönköpings präglas av ett starkt föreningsliv. I kommunens föreningsregister finns 400 olika föreningar inom olika områden.

Möten i Jönköping

Jönköping har sedan lång tid tillbaka en stark position i Sverige som en ledande mötesstad. Tack vare vår långa historia med att stå värd för både små och stora möten, mässor och kongresser, finns det samlat mycket god erfarenhet och kunskap på mötesanläggningarna och bland alla samarbetspartners.

I Jönköpings kommun finner du cirka 2 500 hotellrum och totalt mer än 5 000 bäddar.

Utbildning

Jönköping University, med campus mitt i stan, kännetecknas av internationalisering entreprenörsanda - och av nära samarbete med näringsliv och samhälle.

11 000 studenter, varav 2 000 internationella, pluggar på något av de 80 programmen och inriktningarna. Jönköping erbjuder många olika utbildningsalternativ, alltifrån KY-utbildningar till folkhögskolekurser.

Fokus inom forskning är bland annat entreprenörskap, ägande och förnyelse.

Jönköping University är en stiftelsehögskola med rätt att utfärda examina på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Jönköping University består av fyra fackhögskolor: Högskolan för lärande och kommunikation, Hälsohögskolan, Jönköping International Business School och Tekniska Högskolan.

Sidan uppdaterad 2024-03-20